0

A videójátékok hatása a gyerekekre

A videójátékok hatása a gyerekekre

Kutatók, pszichológusok, kriminológusok számtalanszor vizsgálják, hogy a videójátékok hatása a gyerekekre miként alakul. Azt már számtalanszor hallhattuk, hogy az agresszív, gyilkolással, és az ellenfelek lemészárlásával együtt járó küldetések negatívan befolyásolják a gyerekek személyiségfejlődését, és az agresszív viselkedés a mindennapjaikra is rányomja bélyegét. De megvédhetőek egyáltalán mindettől? Érdemes tiltani azt, ami a korosztályra jellemző szórakozási forma?

A videójátékok hatása a gyerekekre kétségtelenül lehet negatív, és ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy a számítógépre telepíthető változatokkal múlatják az időt, vagy a legmodernebb Playstation nyújtotta élvezeteknek hódolnak. A hangsúly inkább azon van, hogy milyen videójáték mellett döntenek a fiatalok. Számos olyan sporttal, autóversenyzéssel kapcsolatos játék létezik, mely az agressziót nélkülözi, és szinte valós sportélményt ad a játékosok számára.

Szülőként rendkívül fontos azonban, hogy meglássa, mikortól tölt gyermeke a normálisnál több időt az ilyen játékok társaságában. Az iskolai eredmények romlása kapcsán mindenképpen érdemes elgondolkodni némi szabályozáson. A videójátékok hatása a gyerekekre fokozottabban érvényesül, mint akkor, ha felnőttfejjel ülünk le eléjük, és jobb esetben egy óra múltával más elfoglaltság után nézünk.

Ha gyermeke ki sem mozdul a szobából, és társas kapcsolatokat jóformán csak az interneten keresztül ápol, talán a túlzott játékszenvedéllyel lehet a probléma. A mai kor gyermekeinek is fel kellene fedezni azokat az elfoglaltságokat, melyeken szülei, mint egy más generáció nőttek fel.

Iktatva: Szórakozás

Írj most.

Küldés
SKALA.hu: Bolt - Üzlet - Vásárlás Tippek
2011