0

A Mahjong kínai játék lényege és játékszabálya

A Mahjong kínai játék lényege és játékszabálya

A számítógépes játékok megjelenésével nagyjából egyidős a hatalmas népszerűségnek örvendő mahjong világszintű elterjedése. De honnan is ered e példátlanul kieszelt játék? A Táblajátékos mahjong szakértői összeállítottak egy rövid összefoglalót erről:
A Mah-Jong vagy régi nevén Mah-Tsiong, nyolc évszázadon keresztül kártyajátékként volt ismert és divatos Kínában, majd áttértek a kövek használatára. Ma már a Mah-Jong-ot kövekkel játsszuk, melyek hasonlítanak a dominóhoz, de ugyanúgy előfordulhat kártya formájában is. A Mah-Jong 4 vagy 3 személyes játék, de éppen úgy, mint a snapszert akár két személy is játszhatja.

Egy játszma 144 követ tartalmaz hat csoportra osztva, amelyek közül öt csoport, vagyis 136 kő használatos. Három szín létezik: bambusz, lótusz és írás. Minden színnek 9 értéke van és minden értékből négy kő létezik, továbbá vannak még szelek, sárkányok, virágok, és évszakok.

A feladat az, hogy ki kell rakni a köveket, majd csoportosítani kell őket és képeiket megismerni. Ha ez már sikerült a maradék nyolc kő csoportosítása teljesen tetszőleges, ez a sorozat nem tölt be fontos szerepet a játékban, sőt sok játszmából ki is zárják, egészen addig, amíg meg nem ismerkednek a játék összes szabályával. A játék lényege, hogy a játékosok kombinációkat alkossanak és minél több pontot érjenek el.

A játék kezdetén minden játékos kap egy szelet és 13 követ, viszont az, aki a keleti szelet kapja, az kezdi a játékot 14 kővel, az óramutató járásával ellentétes irányban. Minden játékosnak kombinációkat kell összeállítani: chow (három azonos színű egymásra következő kő), pong (három azonos kő), kong (négy azonos kő), és a paar (két egyforma kő). Amennyiben egy játékos négy különböző kombinációt tud alkotni akkor mahjong-ot mondhat és megnyeri a játékot. (Szabályok bővebben)

Ez az ősi kínai játék nagy népszerűségnek örvend szerte a világon, hiszen könnyed logikai játék, amely szórakoztató is egyben. A játék könnyen elsajátítható, viszont ismerni kell a szabályait.

Iktatva: Szórakozás

Írj most.

Küldés
SKALA.hu: Bolt - Üzlet - Vásárlás Tippek
2011