0

A zene gyógyító ereje: ezért vegyél CD-t!

A zene gyógyító ereje: ezért vegyél CD-t!

Egy fárasztó nap után mire sem vágyik jobban az ember, mint egy forró fürdőre, egy finom vacsorára. Mindezt még inkább ellazítóvá és kikapcsolóvá teheti egy jó CD és nyugis zenehallgatás. Maga a zene, mint művészeti irányzat, több évezredes múltra tekint vissza. Eleinte áldozati rítusok, és törzsi összejövetelek kíséreteként használták a ritmus erejét, mely az idők folyamán folyamatosan változott, átalakult, de alapvetően mindig megmaradt az ember belső énjének kifejezésére és befolyásolására.

A kineziológia, a pszichológia és talán mára már az orvostudomány is elismeri, mekkora jelentősége van élettani szempontból a dallamoknak. Egyes nézetek szerint eredménnyel alkalmazható a zene a fájdalomcsillapítás terén, akár daganatos megbetegedések esetében is.

Mindezen túl kétségtelenül szerepet játszik hangulatunk alakulásában. Ki ne tapasztalta volna, ahogyan kedvenc dallamára önkéntelenül is elkezd mozogni a számítógép előtt ülve, vagy takarítás közben. A ritmus és a zene olyan agyi hullámokat gerjesztenek, melyek egyértelműen befolyással vannak lelki állapotunkra, és hormonháztartásunkra.

Amellett, hogy egyes dallamok emlékképeket idéznek fel bennünk, mások új érzésvilágot keltenek lényünkben, és más színben látjuk tőlük a világot. Éppen ezért a depresszió kezelésében is fontos szerepet tölthet be a muzsika ereje. Sajnos ennek az egyszerű, és ősidők óta használt gyógymódnak napjainkban még mindig nem hagynak elég teret, s a gyógyszerezés áll a lelki betegségek kezelésének elsődleges helyén.

Ezért érdemes megvenni egy-egy jó lemezt és gondtalanul élvezni a hangok áradatát.

Iktatva: Szórakozás

Írj most.

Küldés
SKALA.hu: Bolt - Üzlet - Vásárlás Tippek
2011