0

Antioxidáns, a fiatalság titka

Antioxidáns, a fiatalság titka

Az antioxidáns szót mind többet halljuk, gondoljunk csak a kozmetikumokra, vagy az egészséges életmód részét képező táplálkozással összefüggő ismeretekre. Ha a biológiai és tudományos alapokat némileg egyszerűbben kívánjuk kifejezni, azt mondhatjuk, hogy az antioxidáns tulajdonképpen olyan anyag, mely megvédi szervezetünket a káros folyamatoktól, az oxidálódástól, mely a kor előrehaladtával egyre nagyobb szerepet kap.

Az antioxidáns tehát tulajdonképpen egy, a szervezetünk számára rendkívül szükséges összetevő, mely többféle formában jelenhet meg. A vitaminokhoz hasonlóan, egy részüket képesek vagyunk előállítani, míg más típusaihoz a bevitt táplálékkal juthatunk csak hozzá.A legáltalánosabb, mindenki által ismert antioxidáns a C-vitamin, mely azonban rendkívül gyorsan kiürül a szervezetből, így folyamatos utánpótlásra szorul. Az E-vitamin és a karotinoidok mellett a szelén is fontos szerephez jut, hiszen elengedhetetlen ahhoz, hogy antioxidánsok termelődjenek szervezetünkben.

A szabad gyökök és a fogalommal szorosan összekapcsolódó öregedés ellen tehát az egyetlen hatásos fegyver az antioxidáns megfelelő mennyiségben való jelenléte szervezetünkben. Egészséges táplálkozással megelőzhetőek a káros szabad gyökök kialakulása, ám az életmódbeli változtatás is pozitív irányba befolyásolhatja egészségünk ezen területét.

Érdemes tisztában lennünk azzal is, hogy a zöldségek rengeteg antioxidánst tartalmaznak, ám ha folyton pépessé főzve fogyasztjuk azokat, értékes hatóanyagaiktól szabadítjuk meg őket. Fogyasszon nyers zöldségeket, melyek nem csak felfrissítik, de tartalmazzák azokat a létfontosságú vitaminokat, melyek az antioxidánsok termelésében lényegi szerepet játszanak!

Iktatva: Egészségügyi

Írj most.

Küldés
SKALA.hu: Bolt - Üzlet - Vásárlás Tippek
2011