0

Érdemes használt nyári gumit vásárolni?

Érdemes használt nyári gumit vásárolni?

Az autósok figyelmét nem lehet elégszer felhívni arra, hogy a közlekedés biztonságához nagymértékben hozzájárul az, hogy milyen gumival gurulnak az utakra. Anyagi megfontolásból sokan teszik le voksukat a használt abroncsok mellett. Ha használt helyett olcsóbb újat szeretne akkor itt akciósan vásárolhat. De melyek is azok a tudnivalók, melyekkel érdemes tisztában lenni gumivásárlás előtt?

Bár a Gumidoktor nem ajánlja a használt gumikat, azért előfordulhat olyan helyzet hogy érdemes ilyeneket venni, lássuk a szempontokat. Az abroncs mérete mellett a terhelhetőségre és sebességhatárra vonatkozó jellemzőknek is meg kell felelniük a gépjármű által megkövetelteknek. Bár hazánkban még nem kötelező a téligumi használata, de az évszaknak megfelelő típus legalább olyan jelentőséggel bír, mint a futófelület állapota, a kopás mélysége. Ezen a ponton érdemes szólni a használt abroncsokról, hiszen esetükben bizonyos mértékű kopással mindenképpen számolni kell.

A hatósági előírás szerint 1,6 mm, illetve téli gumi esetében 3 mm alá nem szabad csökkennie a kopásnak. Amennyiben használt gumi vásárlásán gondolkodik, a kopottság mértékéről tehát célszerű meggyőződni. Hasonlóképp ellenőrzésre szorul az, hogy egyenletesen kopott-e a futófelület, valamint nincsenek-e sérülések, dudorok a gumi felszínén. Ez utóbbi a könnyen balesetveszélyessé is váló szálszakadásra utalhat.

A legtöbb szakember kétkedve áll a használt gumikhoz, ugyanis jól tudják, hogy ezeket előző tulajdonosuk már valamilyen oknál fogva lecserélte. Ha időtálló minőség mellett szeretné letenni a voksát, lehet, érdemesebb inkább új gumiba fektetni, melyhez ma akár már hitellehetőséget is igénybe vehet.

Iktatva: Gépjármű

Írj most.

Küldés
SKALA.hu: Bolt - Üzlet - Vásárlás Tippek
2011