0

Felsőoktatási költségek – mennyibe kerül a diploma?

Felsőoktatási költségek – mennyibe kerül a diploma?

Napjainkban gyakran hallani, hogy diploma nélkül igen nehéz boldogulni a munkaerő-piacon. Ahhoz, hogy anyagilag-, és emberileg is megbecsültek lehessünk, elengedhetetlen a felsőoktatásban való sikeres részvétel. Tény azonban, hogy ez még korántsem elegendő, különben nem lenne sok diplomás munka nélkül, vagy képzettségükhöz méltatlan munkakörökben. Mégis miért hajszoljuk ennek ellenére azt, hogy az a bizonyos okmány is birtokunkban legyen, még ha ez rengeteg kiadással és erőfeszítéssel is jár? 

Tehetség és hozzáértés ide vagy oda, mégis tény, hogy a diploma mintegy beugró lehet bizonyos munkakörökbe, s ennek hiányában gyakorlatilag felesleges is bizonyos állásokat megpályázni. De mennyibe kerül, míg eljutunk a diplomaosztóig? A felsőoktatási költségek az évek előrehaladtával egyre magasabbak lesznek, s ez nem csak a tandíjak sokszor 250-300 000 forint/féléves költségei miatt van így, hanem a számos járulékos kiadás miatt is, míg végül egy négyéves képzés összköltsége valahol minimum 3-4 millió forint körül is járhat. 

Bár a jegyzetek beszerzéséhez, s ezáltal a spóroláshoz az internet hasznos segítőtársnak bizonyul, de egyes egyetemeken a tanszékek éppen az efféle, egyszerűsített módszer kiszűrésére úgy állítják össze a vizsgaanyagot, hogy az akadály sikeres vételéhez elengedhetetlen legyen a szükséges jegyzetek és könyvek átolvasása. Persze vannak esetek, amikor okosan meg lehet oldani azt, hogy ne kelljen több tízezres szakanyagokat megvásárolni, de ez nem mindig lehetséges.

A lakhatási költségen is lehet valamennyit spórolni, de kiadás biztosan akad majd bőven a mindennapi megélhetéssel. A felsőoktatási költségek könnyebb finanszírozása érdekében igénybe vehetünk Diákhitelt, de akár munkát is vállalhatunk a főiskola, egyetem mellett – már amelyik megengedi a tananyag mennyiségét és a követelményeket figyelembe véve. Jogi és orvosi karok mellett nem biztos, hogy jut majd elegendő idő és energia arra, hogy munka is beleférjen a mindennapokba.

A felsőoktatási költségek akár komoly problémát is okozhatnak a továbbtanulni vágyók számára, és azok a diákok, akik nem számíthatnak szülői segítségre a főiskola, egyetem elkezdésekor, bizony komoly bajban vannak, s az sem kizárt, hogy éppen az anyagiak miatt kell majd lemondaniuk annak az álomnak a megvalósulásáról, melyet a diploma megszerzése jelenthetne számukra.

Iktatva: Pénzügyi

Írj most.

Küldés
SKALA.hu: Bolt - Üzlet - Vásárlás Tippek
2011