0

Gipszkarton elemek ragasztása és szerelése: szebb az otthon

Gipszkarton elemek ragasztása és szerelése: szebb az otthon

Lakásfelújítások és építkezések során egyre népszerűbb építőanyag a gipszkarton. Széles körű felhasználásának, viszonylag elérhető árának, és rendkívül jó hőszigetelési tulajdonságainak köszönhetően sokszor és szívesen alkalmazott építőanyag.

Falra történő felhelyezésével kiküszöbölhetőek a fal egyenetlenségei, megfelelő alapot ad tapétázáshoz, valamint nem elhanyagolható hangszigetelő képessége sem. Többféle módszerrel rögzíthetjük a falra; ragasztással, tiplik segítségével, vagy közvetlenül vakolással. Mindezt tetőtéri szobák kialakításánál is sikerrel alkalmazhatjuk.

Gyakran használják álmennyezet készítésére is. A régebbi építésű, nagy belmagassággal rendelkező otthonokban igen előnyös az álmennyezet használata, valamint a plafon egyenetlenségeinek kiküszöbölésére is alkalmas az építőanyag. Rögzítése valamivel bonyolultabb, mint a hasonló célra használt hungarocell lemezeké, melyeket elég csupán ragasztani, de felületét tekintve a gipszkarton jóval egyenletesebb, így szebb festékfelvitelt tesz lehetővé.

Válaszfalak készítésére és térelválasztó falak felhúzására is gyakran alkalmazott építőanyag, hiszen gyorsan lehet dolgozni vele, és ha változtatni szeretnénk otthonunk elrendezésén, könnyedén megtehetjük azt.

Az építőanyag méretre vágásához csupán fűrész, és lemezvágó-olló szükséges, mivel a gipszkartont standard méretű lapokban vásárolhatjuk meg. Anyagát tekintve gipszből készült, melyet kartonlap vesz körül. Használatával kiváltható a falak vakolása, hiszen közvetlenül az építőanyagra ragaszthatjuk, vagy fúrhatjuk fel azokat. Ragasztva történő szerelés alkalmával bizonyosodjunk meg arról mindenképpen, hogy a falfelület száraz, és szennyeződésektől mentes, így érhetjük el a megfelelő tapadást. Teherbíró képességét tekintve könnyebb képek mindenféle előzetes szerkezeti megerősítés nélkül felhelyezhetőek rá.

Iktatva: Lakberendezés

Írj most.

Küldés
SKALA.hu: Bolt - Üzlet - Vásárlás Tippek
2011