0

Hagyományos vagy új típusú redőny? Ez a különbség a kettő között!

Hagyományos vagy új típusú redőny? Ez a különbség a kettő között!

Magyarországon a leginkább elterjedtebb redőnytípus a külső tokos műanyag redőny, amiből megkülönböztethetünk hagyományos- és új típusú változatot is. „A megnevezésből kifolyólag nagyon sokan abban a tévhitben élnek, hogy az új típusú minden esetben jobb is, mint a hagyományos, de alapesetben messze nem ilyen egyszerű a képlet,” – Nyilatkozza Sárközi János. Lássuk egy kicsit alaposabban, hogy miben is különböznek egymástól ezek a termékek.

A formai különbségek

A hagyományos és az új típusú műanyag redőny kapcsán a tokszerkezet anyaga mindkét változatnál megegyezik, azonban a formavilág már több tekintetben is eltérő. Az egyik legjelentősebb, szemmel is látható eltérés, hogy a hagyományos redőny tokjának alsó és felső felülete 45 fokban le van törve, miközben az újabb típus esetében ez csak az alsó saroknál figyelhető meg. Ezt az eltérést jellemzően az egyes típusokhoz felhasznált tokvégek idézik elő!

A hagyományos műanyag redőnyök tokvégei általában lemezből hajlított darabok, amelyek közepére egy-egy fémperselyt sajtoltak be. Ezek a redőny felhúzásakor és leeresztésekor játszanak szerepet, hiszen ebben forognak majd a tengelyek végén elhelyezkedő csapszegek, vagyis fém a fémen súrlódik. Az újabb típusú műanyag redőnyök esetében azonban a redőny tokvégei vastagon öntött alumíniumból állnak, amelynek az oldalán elhelyezkedő csapon egy a redőnytengelyben elhelyezkedő golyóscsapágy található. Ennek köszönhetően a redőny felhúzása nemcsak könnyebb, hanem halkabb is egyben, hovatovább élettartama egyaránt növekszik.

Szintén jelentős különbség még a hagyományos és az új típusú műanyag redőny között a lefutóknál, avagy a lábszerkezetnél figyelhető meg. Itt olyan eltérések tapasztalhatók, amelyek a redőny működési zaját és szigetelőképességét egyaránt befolyásolják. A hagyományos műanyag redőny esetében a lábszerkezet jellemzően üreges kialakítással és vékony falvastagsággal rendelkezik, a redőnypalást mozgásterében, avagy a sín két oldalán pedig nem került beépítésre zajcsökkentő kefebetét. Az újabb típusú műanyag redőny lefutóinál azonban már találhatunk ilyen betéteket, ami nemcsak csendesebb működést, hanem jobb szigetelést is eredményez.

A palást és az ütközők

A hagyományos és új típusú műanyag redőny kapcsán a palást tekintetében is vannak eltérések. A hagyományos változat esetében például a palást gumizás nélküli műanyag, míg az új típus esetében alumínium, ami a párkánnyal érintkező részén gumibetétet kapott, így nemcsak csendesebb működést, de jobb szigetelést is garantál.

Az utolsó komolyabb különbséget mindezen felül az ütközők kapcsán fedezhetjük fel, amelyek megakadályozzák a redőnypalást tokba való behúzását. Az egyszerű műanyag redőnyöknél ezeket rendszerint a zárólécre szerelik, míg az újabb típusúaknál rejtett formában, az alumínium zárólécek végeire teszik őket. Ez elsőre talán minimális különbségnek tűnik, ami csak egyszerű esztétikának tekinthető, de amint a redőnyre külső szúnyogháló kerülne, máris érzékelhetjük a problémát, hiszen a külső ütközőktől ilyen rovarhálót nem tudunk feltenni, az ütközők ugyanis megakadályoznák ennek felhúzását és leeresztését.

Iktatva: Ingatlan, Nyílászáró

Írj most.

Küldés
SKALA.hu: Bolt - Üzlet - Vásárlás Tippek
2011