0

Megéri LED izzót vásárolni?

Megéri LED izzót vásárolni?

A LED izzók a megtakarítás hatékony eszközei. Bár az izzó elnevezés kissé furcsának hathat, ugyanis a LED fénytestek esetében semmi sem izzik, de a nevezéktani ambícióink helyett foglalkozzunk inkább a LED világítással.

A szóban forgó világítás fényforrásai az apró LED-ek, amelyek együttesen hatékony és költségkímélő megoldást jelentenek számunkra a mindennapi életben. Az apró fénypontok összesen 1,8-3,5 Watt teljesítményt vesznek fel, ezzel a hatékonysági versenyben messze maguk mögé utasítják a hagyományos wolfram alapú társaikat. A LED-ek számától és energiaigényétől függően komoly vagy még komolyabb százalékos megtakarítást érhetünk el.

További nagy előnyük a hosszú élettartamuk. Míg a hagyományos izzók akár hetek alatt kiéghetnek, a szóban forgó LED alapú megoldások akár 50-szer tovább bírják! Ráadásul a legkevésbé érzékenyek a fel- és lekapcsolásra, illetve nem árt nekik a rázkódás sem.

Ha ilyen remek mutatókkal rendelkeznek, miért látunk még mindig hagyományos izzókat a háztartásokban? Ezt nehéz megmondani, alighanem a szokás nagy úr. A felhasználási szokásokról kérdeztük a Villanyáruház.hu szakértőit.

„Gyakran csak azért idegenkednek tőle az emberek, mert azt gondolják, hogy a LED izzókhoz különleges foglalat szükséges. Ez nem igaz, ugyanazt a hagyományos foglalatot használják, mint a hagyományos izzók, legyen szó akár a halogén foglalatokról is. Tehát semminemű átalakításra, villanyszerelésre nincs szüksége annak, aki lecserélné energiazabáló régi izzóit.” – vélekedett a szakértő.

A LED világítással szembeni másik ellenérv annak fénye és fényerőssége. A fényerősség és a fény színe ellen nem lehet kifogásunk. Megfelelő teljesítménnyel rendelkező LED-ek esetében nincs gond a fényerővel, a fényszín tekintetében pedig magunk választhatunk a hideg fehér és a meleg fehér közül. A hideg fehér a kékes árnyalatú fényt jelenti, a meleg fehér pedig a sárgásat.

Kell néhány szót ejteni az élettartamukról is. Több mint kecsegtető adat a 50.000 ezer órás élettartam, de ez a valóságnak nem felel meg teljes egészében. A színes LED-ek esetében talán megáll a lábán az 50 ezres állítás, de fehér LED-ek esetében aligha.

A fehér LED-ekről azt kell tudni, hogy a használatuk során fokozatosan csökken a fényerejük. Ez az első év végére átlagosan 3-5 százalékos fényerő csökkenést jelent. A tendencia folytatódik, így átlagosan 10-20 ezer munkaóra után ki kell dobnunk őket, noha funkcionálisan még működnek. A hagyományos villanykörték átlagosan 1000 munkaórát bírnak, tehát a különbség így is több mint kecsegtető.

Energiahatékonyságuk páratlan. Az apró fénypontok összesen 1,8-3,5 Watt teljesítményt vesznek fel, amivel sokkal költséghatékonyabb megoldást jelentenek még az energiatakarékosnak tartott fénycsöveknél is.

Iktatva: Műszaki

Írj most.

Küldés
SKALA.hu: Bolt - Üzlet - Vásárlás Tippek
2011