0

Miért fontos az uzsonna és a tízórai?

Miért fontos az uzsonna és a tízórai?

Elkezdődött az iskola és minden szülő számára fontos és sarkalatos kérdés, hogy mit adjon uzsonnára és tízóraira gyermekének, ha nincsen megelégedve az iskolai étkeztetéssel. Természetesen be lehet fizetni a gyerekeket az iskolai étkezésekre, de sokszor jobb, ha mi magunk is ellátjuk csemeténket némi harapnivalóval. Manapság akár napi 9-10 órát is távol vannak otthonuktól a gyerekek és nincsen lehetőségük arra, hogy bármilyen más ételt magukhoz vegyenek, mint amit az iskolában kapnak, vagy amit otthonról visznek.

Nem mindegy, hogy a gyerekek mit esznek, hiszen a fejlődésben lévő szervezetnek nagyon fontos a napi ötszöri étkezés. Ez a reggeli, a tízórai, az ebéd és az uzsonna, majd otthon a vacsora. A reggelit érdemes még otthon odaadni a kicsiknek. Természetesen a kicsiknek sokkal kézenfekvőbb, ha az iskolai büfében vásárolnak be, vagy útban az iskola felé kedvenc gyorsbüféjükből kapják meg az aznapi ennivalót, de ez egyáltalán nem egészséges. A kiegyensúlyozott étrend a legfontosabb. Minden hétvégén tervezzük meg, hogy mi az, amit majd jövőhéten bekészítünk a gyerekeknek. Főzhetünk is előre, ha úgy döntünk, hogy az ebédet is mi magunk adjuk neki. A zöldségeket előre meg lehet főzni, de ki lehet keverni az otthoni májkrémet vagy tonhalkrémet is. Ezen felül a fagyasztóba tehetünk le gyümölcskeverékeket, amelyet azután gyümölcssalátaként bármikor odaadhatunk. A fasírtgolyókat is le lehet fagyasztani és a rákövetkező héten odaadni egy ebédre finom zöldségekkel a kicsinek. Nagyon sok mindent előre el lehet készíteni így biztosak lehetünk abban, hogy gyermekünk egészségesen fog étkezni az iskolában.

A kicsiknek az energiát a kenyérfélék és a gabonák adják, amelyek szénhidrátot tartalmaznak. Készíthetünk tejberizst, süthetünk otthon kenyeret vagy egy finom omlettet. A tejtermékek erőt adnak nekik és nagyon fontos a csontok növekedésében. Az izmok állapotáért a húsok felelnek. Diákcsemegéket, sajtkockákat, főtt tojást, de még joghurtot is adhatunk nekik, ha iskolába mennek. A zöldségek és a gyümölcsök az egészségük érdekében fontos, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostokat tartalmaznak. Friss gyümölcsöt, friss zöldséget vagy salátákat is készíthetünk be nekik az uzsonnás táskába.

 

 

 

 

Iktatva: Egészségügyi

Írj most.

Küldés
SKALA.hu: Bolt - Üzlet - Vásárlás Tippek
2011