0

Napi folyadékszükséglet nyáron

Napi folyadékszükséglet nyáron

Bár az idei nyár a korábbiakhoz képest eddig viszonylag kevés hőséggel teli nappal szolgált, de kánikulát még bőven tartogathat az évszak. Természetesen nem csak nyáron érdemes odafigyelni a folyadékfogyasztásra, de tény, hogy a meleg hónapokban különösen. A szervezet szomjúságérzettel már csak akkor jelez, ha a vízháztartás nincs rendben, éppen ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen igyon a nap folyamán. 

A napi folyadékszükséglet nyáron a testsúly függvényében akár 4-5 liter is lehet, pláne, ha testmozgást is végez. Bár a tikkasztó napokon az edzéseket célszerű a reggeli és esti órákra időzíteni, de ha ez nem megoldható, úgy gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű ivásról. A szervezetnek egyébként körülbelül 50-60 %-a víz nemtől és kortól függően, tehát látható, mennyire fontos odafigyelni a dehidratáltság elkerülésére.

S hogy milyen folyadékot érdemes magához vennie? Az alkohol, a kávé, sőt, nagyobb mennyiségben még a tea sem ajánlottak, hiszen ezek szárító hatással bírnak. Legjobb, ha a több literes napi folyadékszükséglet nyáron részben szénsavmentes ásványvízből áll, de javasolt a gyógytea, a frissen facsart zöldség-, és gyümölcslé, valamint a nyári melegben különösen jól eső hideg levesek.

Az ion-, és vízháztartás felborulása fejfájást, szédülést, szívdobogásérzést, idegességet, koncentráció zavarokat okozhat. Ezek közül már egyik vagy másik is éppen elegendő ahhoz, hogy ne tudjon eleget tenni mindennapi kötelezettségeinek a rossz közérzet miatt. Figyeljen tehát arra, hogy a napi folyadékszükségleg nyáron elérje minőség és mennyiség terén is a szükségeset!

Iktatva: Egészségügyi

Írj most.

Küldés
SKALA.hu: Bolt - Üzlet - Vásárlás Tippek
2011