0

Nekem is hatásos lesz a McKenzie-módszer?

Nekem is hatásos lesz a McKenzie-módszer?

A Mechanikai Diagnózis és Terápia (MDT), de lényegesen ismertebb nevén a McKenzie-módszer egy rendkívül megbízható, több évtizedes megfigyelésen és megtapasztaláson alapuló gyógyászati alternatíva, amellyel a legtöbb mozgásszervi probléma az alapos kivizsgálás és felmérés mellett hatékonyan kezelhető is. A módszer Robin McKenzie nevéhez köthető, aki a hatvanas években tette le sajátos gyógyítási eljárásának alapjait, amiből egy világszerte ismert és elismert gyógymód lett, így nem véletlen, hogy a Föld szinte összes országában található szakképzett terapeuta, aki képes hatásosan alkalmazni tudását akár olyan betegeken is, akiket a modern orvostudomány már csak műtéti úton tudott volna meggyógyítani. Grobarcsik Ágnes Mckenzie terapeutával beszélgettünk a terápia alkalmazási területeiről, sikerességéről.

Mire alkalmazható és miként működik a terápia?

A McKenzie-terápia a test szinte teljes egészén alkalmazható, ezáltal a gerinc mellett a váll, a csukló, a csípő, a térd, az izmok, az ízületek, az inak és az ínszalagok problémái esetén egyaránt. A szisztematikus rendszernek köszönhetően időben felismerhető általa bármilyen probléma, miközben a kezelések során a páciensek saját maguk tanulhatják meg azokat a mozdulatokat és gyakorlatokat, amelyekkel a későbbi otthoni alkalmazás során elindíthatják az öngyógyítás folyamatát. Habár vannak esetek, amikor manuális kezelésekre is szükség van ahhoz, hogy a beteg problémája megoldódjon és fájdalmai enyhüljenek, a legtöbb esetben azonban elegendő mindössze néhány konzultáció és iránymutatás ahhoz, hogy a páciens az otthon végezhető gyakorlatok révén saját maga oldja meg problémáját.

Számomra is hatásos lesz?

A McKenzie-módszer kapcsán a leggyakoribb kérdés az, hogy számunkra vajon hatékony lehet-e az alkalmazása? Mivel mindez számtalan tényezőtől függ, ezért a kérdés megválaszolása is összetettebb megközelítést igényel. A terápia sikerét ugyanis nagyban befolyásolja a terapeuta felkészültsége – csak vizsgával rendelkező szakembert keressünk fel –, ami mellett lényeges még a beteg hozzáállása is, hiszen kizárólag abban az esetben hozhat eredményt a kezelés, ha a páciens mindig szívvel és lélekkel, helyesen végzi el a gyakorlatokat.

Lényeges továbbá, hogy a kérdésre kérdésekkel válaszoljunk a hatás kapcsán! Fontos ugyanis megválaszolnunk olyan kérdéseket, miszerint vannak-e a mindennapjainkban fájdalommentes időszakok? Kizárólag térd- és könyék felett van-e fájdalmunk? Előrehajlásra vagy görnyedésre, esetleg hosszabb ideig tartó ülés után erősödik-e a fájdalmunk? Vannak-e bizonyos tevékenységek, amelyek fájdalmasak? Hason fekve fáj-e a derekunk? Ha ezen kérdések jelentős részére igennel válaszoltunk, akkor kétségünk se legyen afelől, hogy a McKenzie-terápia esetünkben is sikeresen kifejti áldásos hatását.

Természetesen vannak tipikus betegségek és problémák, amelyek kapcsán a módszer szintén bizonyítottan hatásos. Ilyenek a különféle ízületi gyulladásos fájdalmak, amelyek jelentkezhetnek a csípőben, a fenékben, vagy a vállakban, de kiemelt hatékonysággal alkalmazható isiász és időszakos bizsergés vagy zsibbadás esetén, amelyek a lábak- vagy a kezek esetében jelentkezhetnek. Szintén hatékony a McKenzie-módszer abban az esetben, ha a könyökökben és a térdekben – avagy a végtagok folyton hajló részeinél – rendszeres és sajgó fájdalmat tapasztalunk, de jó eredmények érhetők el vele abban az esetben is, ha olyan derékból vagy nyakból kiinduló fájdalmat tapasztalunk, ami a fenékbe és a vállakba terjed ki.

Természetesen mindez csak egyfajta iránymutatás azzal kapcsolatban, hogy a McKenzie-terápia milyen sok probléma esetén alkalmazható a gyakorlatban! A módszert például kiemelkedően jó eredménnyel használják előrehaladott állapotban lévő porckorongsérv esetén, de kellő kitartással szinte bármilyen gerincprobléma sikeresen kezelhető vele, éppen ezért, ha a hát- vagy a derék-, esetleg a testünk más részein jelentkező fájdalmak már elviselhetetlenné válnak, keressünk fel egy McKenzie terapeutát, és kérjük személyre szabott kezelésünk összeállítását.

 

Iktatva: Egészségügyi

Írj most.

Küldés
SKALA.hu: Bolt - Üzlet - Vásárlás Tippek
2011