0

Nyári gumi télen, mi a különbség?

Nyári gumi télen, mi a különbség?

Itt a hideg, itt a tél, mi lesz velünk téli gumi nélkül? A kérdés jogos, hiszen Magyarországon, a becslések szerint az emberek mintegy 40%-a használ téli gumiabroncsok a hideg időszak alatt, a többiek fittyet hánynak a hidegnek, hónak, jégnek, csúszós utaknak. Ők azok, akik meg vannak róla győződve, nincs szükségük téli gumiabroncsra, tökéletesen megfelel számukra a nyári gumi is, hiszen tavaly is azzal vészelték át a telet. Vajon igazuk van, és a téli gumi, csak egy marketingfogás a vásárlások ösztönzésére?

Jó a nyári gumi télen?

Jó! Feltéve, hogy nem esik a hó egyáltalán télen, nem esik eső, nem fagy le az út, és nem megy a hőmérséklet 4-5 fok alá. Ez esetben óvatosan közlekedve kihúzhatjuk tavaszig, akár nyári gumival is. Azonban ilyen tél meg soha nem fordult elő, így a nyári gumi használata télen erősen nem javasolt! Konkrétan életveszélyes, és aki számára a biztonság fontos szempont, nem indul neki a hideg évszaknak olyan abroncsokkal, amiket a meleg időszakra terveztek, és ennek megfelelő anyagösszetétellel rendelkezik, valamint a mintázata is a nyári útviszonyokhoz készült.

Hogy viselkedik a nyári gumi télen?

Ha röviden szeretnénk válaszolni, akkor jól. Ha hosszabban, akkor nem jól! A fékút jelentősen megnövekszik, ha téli gumi helyett nyári abroncsot használunk. A nyári abroncs használatával a fékút akár több mint a másfélszerese is lehet, mint a téli abronccsal. Jóban, jeges úton szinte lehetetlen mutatvány egy nyári abronccsal szerelt gépkocsival megállni. A manőverezhetőség minimálisra csökken. Amikor hirtelen ki kell kerülnünk egy hóbuckát, vagy bármilyen akadályt előttünk, a téli gumival általában gond nélkül meg tudjuk ezt oldani, amíg a nyári gumi használata mellett a legkisebb kormánymozdulat is kicsúszást, megpördülést okozhat.

Akkor mégis téli gumi

Bizony, ha nem szeretnénk a telet egy túlélő show szereplőjeként átélni, nincs más megoldás, mint egy jól kiválasztott téli gumiabroncs beszerzése. Ne a biztonságon spóroljunk! Az élet mindennél fontosabb.

Iktatva: Gépjármű

Írj most.

Küldés
SKALA.hu: Bolt - Üzlet - Vásárlás Tippek
2011